Persbericht: Kansen voor piekbelasters in Groot-Brittannië

Het ‘beroepsverbod’ in de Europese Unie heeft er bij veel piekbelasters flink ingehakt. Piekbelasters zijn melkvee-, varkens-, vleeskalver- of pluimveehouderijen die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Het kabinet wil zo’n drieduizend van hen een aanbod doen om vrijwillig te stoppen.

Voorwaarde is wel dat de boeren echt stoppen; het is verboden om elders in de EU weer dezelfde bedrijfsactiviteit op te pakken. “Wij horen elke dag de verhalen, maar denken dat deze groep agrariërs wel degelijk een toekomst heeft”, aldus Johan Zandbergen.

Zandbergen is directielid bij VSO makelaars & taxateurs en specialist op het gebied van agrarisch onroerend goed. “Wij zijn gewend om ons ergens in vast te bijten, want agrarische vraagstukken worden met de dag complexer, zo ook het stikstofdebat dat vele van onze opdrachtgevers raakt. Op een zeker moment beseften we dat het Verenigd Koninkrijk begin 2020 uit de Europese Unie is gestapt. Dat maakt dat het land een nieuwe vestigingsplek kan zijn voor ‘onze’ piekbelasters.”

Britse makelaarskantoren
Het kantoor heeft er werk van gemaakt en wil nu piekbelasters gaan begeleiden bij een nieuwe start in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor heeft het contact gezocht met gerenommeerde Britse makelaarskantoren die actief zijn in het landelijk vastgoed. Mark Onderdijk, eveneens directielid bij VSO: “Volgens de boeren ontbrak in elk politiek debat een reëel toekomstperspectief, onderbouwd door een rendabel business model. Met gebundelde krachten willen wij piekbelasters nu de kans geven om in Engeland wél aan een toekomstbestendig bedrijf te bouwen.”

Gunstige Pond
In Groot-Brittannië staan op dit moment honderden agrarische objecten te koop, variërend van melkveebedrijven tot pluimveebedrijven tot cultuurgronden. “Ook niet-piekbelasters en beleggers zijn welkom. De hectareprijs ligt rond de 30.000 Euro (circa 25.000 Pond) en de koers van de Pond is momenteel gunstig. Ons kantoor heeft contacten met diverse lokale makelaars die ter plaatse voorlichting geven, bezichtigingen begeleiden en adviseren bij onderhandelingen. Bedenk ook dat de afstand Nederland – Engeland betrekkelijk klein is, met het vliegtuig ben je binnen 50 minuten in Londen. Dit is een heel andere ervaring dan bijvoorbeeld emigreren naar Canada”, aldus Onderdijk.