Vooraf uw eigen positie bepalen

Brussel heeft de opkoopregelingen goedgekeurd. Er is dus een behoorlijke zak met geld beschikbaar gesteld om zogenaamde piekbelasters uit te kopen. Volgens de berichten biedt de overheid 20% bovenop de waarde van het bedrijf. Dat klinkt goed! Toch??


Uitgangspunt van die regeling is dus de waarde van het bedrijf. Het bepalen van de waarde van agrarische bedrijven is ons dagelijks werk, ons advies zou dan ook zeker zijn om vooraf een eigen taxatie te laten doen zodat u weet wat uw uitgangspositie mag zijn. 


“Gelukkig staan de agrariërs nog niet massaal in de rij om zich in te schrijven, want als u naar de markt gaat dan zorgt u er toch ook voor dat u weet wat uw producten waard zijn?” zegt Jan Willem Schutte, agrarisch taxateur. “Als het om dergelijke grote toekomstbepalende beslissingen gaat, dan is het belangrijk vooraf eerst goed uw eigen positie te bepalen.” 

Zomaar wat vragen die mij opkomen. Wat is uw bedrijf waard? Als de provincie met een bod komt, kunt u dan bepalen of het recht doet aan de waarde van uw bedrijf? Natuurlijk is het onmogelijk om de emotionele waarde van een bedrijf dat al decennia lang van vader op zoon overgaat een financiële waarde toe te kennen. Echter, er is wel een objectieve manier om de marktwaarde van uw bedrijf te bepalen. 

Is de opkoopregeling voor u het meest aantrekkelijke scenario als u wilt stoppen met uw bedrijf? Of zijn er andere (wellicht onbekende) mogelijkheden die beter passen bij uw situatie?

Als u meedoet met een opkoopregeling, dan is het in ieder geval belangrijk om ook te kijken naar wat er daarna komt. U geeft het recht op om ditzelfde beroep elders weer op te pakken, dus welke mogelijkheden blijven er dan over? Hoe gaat uw leven er dan uit zien?

Stoppen met boeren is één ding, maar verhuizen is een andere. Welke kansen zijn er, om wel te kunnen blijven wonen waar u woont zonder dat u uw agrarische activiteiten voortzet? Rood voor rood zou wellicht een optie kunnen zijn. Het stapelen van regelingen is ook nog mogelijk.

“Wat ik maar wil zeggen is: ieder zijn vak!” aldus Schutte “Wij staan dagelijks agrariërs ter zijde die dit soort ingewikkelde en emotionele beslissingen moeten maken. Ze waarderen altijd dat ze kunnen sparren met iemand die aan hun kant staat.”