Wat te doen tegen hoge rentestijging?

De hypotheekrente is behoorlijk gestegen. Voor degene die variabel lenen is dat een behoorlijke lastenverzwaring, maar ook al heeft u het vastgezet, dan komt er een einde aan die rentevaste periode en kunt u plotseling geconfronteerd worden met een behoorlijke rentelast. Naast alle andere toegenomen kosten, maakt dat de bedrijfsvoering moeilijker, soms te moeilijk.

Andere financieringsmogelijkheden

Nu zijn er gelukkig naast bankfinanciering ook andere mogelijkheden om geld aan te trekken. Veel bedrijven hebben een behoorlijk vermogen in de grond zitten, maar daar kunt u de bakker natuurlijk niet mee betalen.

U kunt uiteraard grond verkopen maar dan kunt u de grond niet meer kunt bewerken. Echter als u de grond verkoopt aan een belegger kunt u het vervolgens weer terug pachten. Vaak gaat dit in de vorm van erfpacht. Het voordeel hiervan is dat de canonpercentages (dat is de rente die u betaalt over het geld dat de belegger investeert) nog steeds op een redelijk niveau liggen. Dit varieert tussen de ca. 2,2%  tot ca. 2,7%. Daarnaast hoeft u niet af te lossen en kunnen er ook nog fiscale voordelen zijn.

Vaak is het resultaat dat de financiële lasten behoorlijk dalen, waardoor er ruimte komt om te ondernemen.

Beleggers zijn veelal charitatieve instellingen, vermogende particulieren of fondsen.

Heeft u interesse, maak dan gerust een afspraak zodat wij u het één en ander kunnen toelichten.