Verkocht… of toch niet?

Enige tijd geleden werd ik gebeld door een hovenier. Ze wilden graag een gesprek over de toekomst. Bij het stel aangekomen, had ik een prettig gesprek met man en vrouw die jarenlang met veel enthousiasme hun hoveniersbedrijf hadden gerund. Alleen kwamen ze op leeftijd en was er geen opvolging, dus kwam verkoop ter sprake. Het was een aangenaam gesprek en het was al begin van de avond, voordat ik hen verliet.

 

Ervaring van een makelaar

De daaropvolgende periode heb ik mevrouw een paar maal gebeld, maar ze moesten er over nadenken; ze konden de stap nog niet zetten. Na twee jaar belde ze zelf. De gezondheid liep hard achteruit en het moest nu toch verkocht gaan worden. Nadat we de vraagprijs waren overeengekomen, meldde ze mij dat ze goede vrienden hadden die mogelijk interesse zouden hebben. De vrienden zouden het weekend op bezoek komen. Op maandag werd ik enthousiast gebeld met de mededeling dat ze met de vrienden tot overeenstemming waren gekomen. Ik had het nu wel makkelijk verdiend, maar dat vonden ze geen probleem. Ik vroeg nog naar de details, maar daar hadden ze geen antwoord op, dat moest ik maar met de vrienden overleggen. Ik kreeg de gegevens van de vrienden en belde hen op. Deze vrienden hadden een hele andere beleving van het gesprek. Hun eerste reactie was dan ook: “Wij hebben niets gekocht. Nadat we gezellig een wijntje hadden gedronken, hebben we verteld dat we er over na gingen denken, maar dat we er vast wel uit zouden komen.” Kennelijk was er een overeenstemming op boterzachte voorwaarden. Dit komt vaker voor wanneer er met vrienden wordt onderhandeld.

Vervolgens begonnen dus de ‘echte’ onderhandelingen en over de details had nog niemand nagedacht. Er moest nog een koopsomsplitsing komen; er zat nog BTW in een pand; de overname van enkele roerende zaken moest nog worden geregeld; er was nog een kleine vervuiling; er was een recht van overpad enz..

Gelukkig is alles goed gekomen en zijn de stellen ook vrienden gebleven, al is er nog drie weken onderhandeld voordat de koopovereenkomst getekend kon worden.