Kantelende woningmarkt geeft naast kopzorgen genoeg mogelijkheden

Dat de woningmarkt aan het kantelen is, merken we allemaal. “Terwijl een half jaar geleden de mensen nog in de rij stonden voor woningen, zien we nu dat minder mensen de stap wagen”, zegt Thijs Slettenhaar, adviseur nieuwbouw bij VSO makelaars & taxateurs. “De stijgende hypotheekrente en de toenemende energieprijzen zijn hier met name debet aan. Veel woningzoekers raken vertwijfeld en dat is best begrijpelijk. Wij denken dat we delen van die onzekerheid weg kunnen nemen.”

De stijgende hypotheekrente heeft direct gevolgen voor het bedrag dat kopers kunnen lenen om de woning aan te kopen. “Diezelfde woning kost nu opeens honderden euro’s meer per maand aan rente en aflossing. Tel daarbij de gestegen energiekosten op en iedereen begrijpt dat mensen afwachtend zijn om te verhuizen. Maar is afwachten wel noodzakelijk? Welke kansen biedt de veranderende woningmarkt?”


Gezonde situatie Door de verminderde vraag naar woningen zijn de woningprijzen aan het stabiliseren en komt overbieden steeds minder vaak voor. “Ook zien we dat het aanbod langzaam aantrekt; er komen weer meer woningen op de markt. Eigenlijk een heel gezonde situatie dus! Maar dan nog zien kopers op tegen de stijging van de maandelijkse kosten. Hoe maak je deze nou behapbaar?” vraagt Slettenhaar. 

 

Woning van na 1 juli 2018 “Wij raden woningzoekers regelmatig aan om te verhuizen naar een woning die na 1 juli 2018 is gebouwd. Deze huizen zijn gebouwd zonder gasaansluiting waardoor je kunt besparen op je maandelijkse energierekening. Kijk ook naar woningen met zonnepalen en let dan goed op het type en het rendement. Het ene paneel levert soms twee keer zoveel vermogen als het andere. Een nieuwbouwwoning kan nu juist extra interessant zijn. Deze is gasloos, goed geïsoleerd en compleet naar de eigen wensen en ideeën in te vullen.”


Een nieuw jasje voor een bestaande woning Een andere optie is om toch een oudere woning te kopen en deze zelfstandig te verduurzamen. “Als adviseur nieuwbouw vind ik het een uitdaging om een oudere woning dusdanig nieuw leven in te laten blazen dat deze nagenoeg voldoet aan de eisen van de huidige tijd. Ik heb woningen gezien uit de jaren zeventig die compleet gerenoveerd zijn, waardoor het nieuwbouw lijkt mét alle voordelen van dien. Denk hierbij aan gevel-, muur- en dakisolatie. Of het vervangen van ruiten en het inruilen van de cv-ketel voor een warmtepomp.”

 

Diverse subsidies De overheid stimuleert verduurzaming van woningen. “Voor een heel aantal van de genoemde maatregelen kun je subsidie aanvragen. Dit jaar is de BTW op zonnepanelen terug te vragen en in 2023 zijn ze helemaal vrijgesteld van BTW. Ook is er een tegemoetkoming voor een warmtepomp, zonneboiler, isolatie, glas en zelfs voor een sedum dak.”

Passende woning Tot slot, wat mag de verduurzaming kosten en hoe hoog is de maandelijkse besparing? “Het is altijd lastig om een inschatting te maken. Deze is afhankelijk van de staat van de woning, de omvang en gemaakte keuzes. Het team van VSO makelaars & taxateurs denkt graag mee over de mogelijkheden en helpt bij het vinden van een passende woning. Want wij denken niet alleen aan vandaag, maar kijken ook naar morgen."