Grote verschillen in ontwikkeling van grondprijzen

Volgens het Kadaster is de grondprijs in Nederland in het tweede kwartaal ca. 6% gedaald. Nu zijn er wel regionale verschillen. In het Westen van Nederland was namelijk de grootste daling, ca. 12%, terwijl er in het Noorden sprake was van een lichte stijging. Ook wij merken de verschillen. financieren.

 

Daling tweede kwartaal ca. 6%

Volgens het Kadaster is de grondprijs in Nederland in het tweede kwartaal ca. 6% gedaald.

Nu zijn er wel regionale verschillen. In het Westen van Nederland was namelijk de grootste daling, ca. 12%, terwijl er in het Noorden sprake was van een lichte stijging.

Ook wij merken de verschillen. Naar goede akkerbouwgrond is behoorlijk vraag. Vooral de grotere ondernemers blijven kopen. In de melkveehouderij staan de rendementen en de verwachtingen wat onder druk, waardoor er meer grond in de verkoop komt, terwijl de kopers meer moeite hebben om de aankoop te kunnen financieren.

Geld lenen wordt duurder ondanks lage rente

De financiering gaat voor de grondgebonden landbouw ook lastiger worden. Volgens de nieuwe Basel akkoorden moeten banken veel meer op rendement gaan financieren. In de praktijk zal dit er op neerkomen dat de financiering van grond duurder gaat worden.

Aan de andere kant zit er behoorlijk veel vermogen in de markt dat rendement zoekt. Vanuit de beleggerswereld is een toenemende belangstelling voor landbouwgrond. Het kan een overweging zijn om een gedeelte van de financiering om te zetten naar een belegger. Dit kan de liquiditeitspositie behoorlijk verbeteren, omdat er dan minder aflossingsverplichtingen zijn.

De toekomst

Over de verdere ontwikkelingen van de grondprijzen zijn wij niet negatief; er is nog voldoende vraag. De rendementen in de landbouw zijn wel zorgelijk. Misschien goed om eens te kijken of de lasten verlaagd kunnen worden, zodat er voldoende overblijft voor een ‘normaal’ leven. Het is mooi als de grond duur is, maar bij de bakker moeten er steeds meer euro’s betaald worden voor een brood.