Wat is het effect van rentestijging op de grondmarkt?

De grondprijzen blijven goed liggen. Op sommige plaatsen stijgt het iets, terwijl in andere delen van Nederland de grondprijzen minimaal prijshoudend zijn.

Dat is op zich vreemd, want de rente is de laatste tijd behoorlijk gestegen. De huizenprijzen koelen hierdoor af en ook de beurs is behoorlijk naar beneden gegaan.

Hoe kan het dan dat de grondprijzen niet dalen? In de eerste plaats komt dat vooral door het beperkte aanbod. Stoppers houden hun grond vast. De rente stijgt dan wel, maar op de spaarrekening wordt nog geen rente vergoed. Vaak is verpachten van de grond dan ook aantrekkelijker.

Daarnaast zijn er nog steeds veel beleggers die geen vertrouwen hebben in geld en daarom liever grond kopen. Grond kun je immers niets bijmaken, geld wel.

Daar tegenover staat dat voor de huidige agrarisch ondernemers het heel lastig is, de aankoop van grond te financieren. Naast de hogere rente moet immers ook behoorlijk afgelost worden. Grond is dus met name interessant als belegging. Er wat mee verdienen, is wel heel lastig geworden.