Hoe lang blijven de huizenprijzen stijgen?

Op dit moment worden veel huizen verkocht ver boven de vraagprijs. Vooral betaalbare woningen zijn moeilijk te bemachtigen. Ook in het duurdere segment is er veel vraag, maar daar is het minder heftig dan bij de starterswoningen.

 

Hoe lang blijft dit voortduren?

Op dit moment is dat lastig te bepalen. Het is nog vakantietijd en dan is het altijd iets rustiger op de woningmarkt. Het aanbod loopt wat terug en het aantal bezichtigingen ligt ook iets lager. Wat komende tijd gaat gebeuren hangt af van een aantal factoren:

  •        Het verloopt van corona. De pandemie is voorbij, maar het virus blijft, zo lezen we in de mediaWanneer het virus ons in de greep blijft houden, zou dat vreemd genoeg wel eens beter kunnen zijn voor de woningmarkt. Immers dan blijven de steunmaatregelen van kracht en zal de rente laag worden gehouden.De verwachting is dat we leren leven met corona en dat de steunmaatregelen afgebouwd zullen gaan worden. De rente zal zoals het er nu naar uitziet waarschijnlijk niet direct omhooggaan. Maar de FED (de centrale bank van de VS) heeft wel aangegeven dat ze per 2023 de rente geleidelijk wil gaan verhogen.
  • Probleem is ook dat we een structureel woningtekort hebben. Tijdens de vorige crisis is de bouw van nieuwe woningen behoorlijk teruggevallen en we hebben moeite om dat weer in te halen. Er wordt nu wel gesproken in het nieuwe kabinet een minister van Wonen o.i.d. zal komen. Waarschijnlijk zal die minister verregaande bevoegdheden gaan krijgen om de woningbouw te gaan versnellen. Aan de andere kant zijn er gewoonweg handjes te kort om al die woningen te kunnen gaan bouwen.
Concluderend lijkt een afvlakking van de woningmarkt voor de hand te liggen, vooral door afbouw van de steunmaatregelen. De vraag naar goedkopere woningen zal hoog blijven; we zitten immers met een tekort aan betaalbare woningen. Voordat deze woningen zijn bijgebouwd of we met meer mensen in één huis zijn gaan wonen, zullen we heel wat jaren verder zijn.