De grondmarkt in turbulente tijden.

De tijden zijn behoorlijk turbulent. Wie had ooit gedacht dat de tarweprijs boven de € 35 zou komen, maar daarentegen de kunstmest ook boven de € 1000,-. Maar de weerslag van deze turbulente tijden op de grondmarkt is nog lastig aan te geven. Hoge graanprijzen zouden hogere grondprijzen betekenen, maar ook de rente stijgt vrij fors wat weer een negatieve ontwikkeling kan hebben. Voorlopig blijft het aanbod nog beperkt.

Emigratie

Wel is er behoorlijk meer vraag voor emigratie. Vooral Denemarken en Zweden zijn heel populair bij de melkveehouders. Er is zelfs zoveel belangstelling, dat ook in deze landen het aanbod van courante bedrijven af begint te nemen.

Ook Canada is behoorlijk in trek, maar dan moet er wel een goed gevulde portemonnee meegenomen worden.

Stijgende rente

Wat wel een dilemma begint te worden is de stijgende rente. Vooral de lange rente is behoorlijk gestegen. De inflatie is ook hoog en eigenlijk is de rente nog laag ten opzichte van de inflatie. De kans dat de rente verder zal gaan stijgen is dan ook behoorlijk. De Amerikaanse centrale bank heeft al diverse rentestijgingen aangekondigd en normaal gesproken zal de Europese centrale bank daarin mee moeten gaan al lijken ze daar voorlopig nog geen zin in te hebben.  

Opkoopregeling

De overheid is voornemens diverse veebedrijven, met name piekbelasters, te kopen. Wat hier de invloed van wordt op de grondprijs is ook nog lastig te voorspellen.

Kortom veel ontwikkelingen op de grondmarkt, maar de richting is nog niet helemaal duidelijk. Wij houden u op de hoogte.