Woningmarkt 2022: voorzichtige stabilisatie na explosie?

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren enorm hard gestegen. Vooral door de lage rente in combinatie met achterblijvende nieuwbouwproductie. Wat gaat ons de komende tijd brengen?

Renteontwikkeling
In de Verenigde Staten zal de rente volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid voorzichtig worden verhoogd. Hierbij moet niet gedacht worden aan enkele procenten, maar zoals het er nu naar uitziet maximaal één procent. De Europese Centrale Bank heeft het nog niet over verhoging, maar als de grootste economie van de wereld de rente verhoogt, dan kan Europa niet achterblijven. Deze ontwikkeling zal een rem gaan zetten op de snel stijgende woningprijzen. 

Nieuwbouwproductie
Van toenemende bouwproductie is in 2022 nog niet veel te verwachten. Er komt een minister van Wonen, maar voordat deze minister de volle vaart kan zetten in de bouwproductie, zijn we wel weer een jaartje verder. Daarnaast komen we handjes te kort en zijn veel materialen schaars. Kortom, de woningmarkt zal krap blijven.

Conclusie
De betaalbaarheid zal een verdere prijsexplosie van de woningprijzen wel gaan temperen. Maar een daling is door een tekort aan woningen niet te verwachten. Het is misschien ook wel te hopen dat de prijzen wat zullen gaan stabiliseren, waardoor er meer rust in de markt komt en mensen vaker overwogen kunnen kopen en verkopen.