Hoe een kluswoning aantrekkelijk wordt voor een grotere groep kopers

De woningmarkt is aan het veranderen. Waar kopers in het begin van dit jaar nog een ruimere portemonnee hadden, kijken zij nu tegen een stijgende rente en een inflatie van ruim veertien procent aan. Toch zijn er genoeg mensen die om uiteenlopende redenen gráág willen verhuizen; ze krijgen gezinsuitbreiding, een andere baan of willen juist afstromen naar een kleinere, compactere woning. Heeft u al eens gedacht aan de ‘kluswoning’?

Joop Eerligh, vastgoedadviseur bij VSO makelaars in Noord-Nederland, weet er alles van. “Op dit moment hebben we een woning in de verkoop die in nogal slechte staat verkeert. De voorgevel is niet afgemaakt, de keuken is aan vervanging toe en ook het sanitair is niet al te best meer. Pluspunten zijn er ook: de woning is vrijstaand gelegen, erg ruim, staat op een groot perceel eigen grond en heeft karakteristieke kenmerken. Dit is wat je noemt een ruwe diamant die alleen nog maar geslepen hoeft te worden. En juist tegen dat laatste zien veel potentiële kopers op. Is deze aarzeling terecht?”

Aarzelingen
Natuurlijk, een renovatie is en blijft een grote klus. “Ik merk dat kopers op dit moment voorzichtig zijn bij het kopen van een woning met een ‘klus’. In de eerste plaats vanwege gestegen kosten van bouwmaterialen. Ten tweede is er een tekort aan vakmensen. In de derde plaats is het te besteden budget van kopers in veel gevallen naar beneden bijgesteld. Mensen doen een pas op de plaats, maar het wringt wel, want veel mensen zijn echt dringend op zoek naar een (andere) woning.”

Beeldvorming
In het geval van de bewuste kluswoning die
VSO makelaars in de verkoop heeft, draait het allemaal om beeldvorming. “Kopers lopen met name tegen de voorgevel aan. Dat is ook het eerste aanzicht dat mensen zien als ze komen bezichtigen. Ik help mensen om hier zoveel mogelijk doorheen te kijken. Ik schets verschillende voorbeelden van een mogelijk eindresultaat. Dit helpt enorm, mensen geleiden in een visuele gedachtegang of ze letterlijk meenemen naar een ander project van een geslaagde renovatie. Ook kan ik een globaal kostenplaatje neerzetten. Dan begint de oplossing te dagen.”

Je kunt nooit alle aarzelingen van een mogelijke koper wegnemen. “Wanneer ik bij de bezichtiging enige reserve, maar zeker ook enthousiasme proef, stel ik altijd voor dat zij langs komen voor een tweede bezichtiging, met of zonder bouwkundig specialist. Er zullen diverse offertes en informatie over beschikbaarheid van aannemers aangevraagd moeten worden. Renoveren in fasen is ook nog een mogelijkheid.”

Hogere woningwaarde
Tot slot, hoe gaat het met deze ruwe diamant aflopen? “De ruimte, zowel in als om het huis, spreekt mensen aan. Vergeet de karakteristieke uitstraling niet! Het glas-in-lood, het originele balkenplafond en de mogelijkheid tot een houtkachel maken dat deze – nu nog kluswoning – echt het bekijken én kopen waard is. Als kopers deze woning naar een hoger niveau weten te tillen ben ik ervan overtuigd dat zij er met heel veel plezier zullen wonen. Met een hogere woningwaarde als gevolg.”