Wie zijn de actieve kopers in het buitengebied?

Wanneer er plannen zijn om een iets te verkopen, dan rijst al snel de vraag: waar vinden we de kopers? Tenslotte gaat het om het sluiten van een deal tussen verkoper en koper. Door de jaren heen hebben wij een goed beeld van de kopers in het buitengebied.

Zo onderscheiden we de volgende groepen:

- Buren:
Traditioneel zijn de buren een aangewezen doelgroep. Financieel ligt dat tegenwoordig wat ingewikkelder, daarom zien we ook steeds vaker dat een groep buren samen een aankoop doet om het vervolgens op te delen.

- Verplaatsers en uitgekochte boeren:
De verschillen in grondprijzen zijn enorm in Nederland. Het kan dus zeker lonen om een herlocatie van het agrarisch bedrijf te overwegen. Ook worden er agrarische bedrijven uitgekocht om plaats te maken voor b.v. woningbouw. Binnen ons werkgebied begeleiden we regelmatig een verhuizing van een agrarisch bedrijf van de ene regio naar de andere. Het voordeel van een groot werkgebied is dat we goed op de hoogte zijn van de kansen in andere regio’s. 

- Landelijk wonen en ondernemen:
Wonen in het buitengebied is erg in trek. Vaak melden zich dan ook particulieren die op zoek zijn naar erfjes met een woonbestemming of waarbij de bestemming gewijzigd kan worden naar ‘wonen’. Daarnaast zijn er ook de ondernemers die de voormalige agrarische opstallen goed kunnen gebruiken voor hun activiteiten. Agrarisch vastgoed is een bijzonder specialisme waarbij een veelvoud aan uitdagingen vraagt om juiste kennis en kunde.   

- Beleggers:
Landbouwgrond is door de tijd heen een stabiele en veilige investering gebleken. Dit trekt niet alleen particuliere beleggers, maar ook de grote(re) fondsen en zelfs het bedrijfsleven.

- Ontwikkelaars:
Natuurlijk kan een agrarisch bedrijf ook gekocht worden met als doel er een andere (woon) bestemming van te maken.