De rente knabbelt aan de grondprijzen

De rente begint meer invloed te krijgen op de grondprijzen. Eerst leek de verhoogde rente een tijdelijk fenomeen te zijn, maar het is hardnekkiger geworden en voorlopig is een daling nog niet te verwachten. Uiteraard heeft deze hoge rente ook invloed op de grondmarkt. Voor de kopers die grond willen financieren, worden de rentelasten wel erg hoog. Deze groep begint dan ook wat af te haken.

Daarnaast zijn er ook nogal wat bedrijven die variabel hebben gefinancierd of waarvan de rentevast periode afloopt. Deze bedrijven worden nu geconfronteerd met aanzienlijk hogere rentes. In een aantal gevallen een verhoging van 4%.

Aan de andere kant zijn er bedrijven die wel over behoorlijk vermogen beschikken. De rente die vergoed wordt over spaargeld is relatief laag en voor hen kan het dus wel interessant zijn om grond te kopen. Daarnaast zijn er nog andere partijen die grond kopen zoals overheden voor natuurontwikkeling of projectontwikkelaars voor de aanleg bedrijventerreinen of woningbouwlocaties.

Zoals altijd wordt de prijs bepaald door vraag een aanbod. Als meer bedrijven grond gaan aanbieden als gevolg van de hogere rentelasten dan wordt de prijs bepaald of er voldoende vraag is om deze grond tegen de huidige prijzen de kunnen kopen. Op dit moment lijkt de markt zich wat te stabiliseren. Het aanbod is nog wel beperkt, maar de kooplust is afgenomen. Een verhoging van het aanbod zal het wel lastiger maken om de grond te verkopen. Vooral in regio’s waar minder vraag is of kwalitatief mindere grond zal het zoals het er nu naar uitziet meer inspanning gaan kosten om de grond te verkopen.