Woning, bedrijfswoning of plattelandswoning, wat is het verschil?

Door de tijd heen zijn er steeds meer particulieren en niet agrarische ondernemers in het buitengebied gaan wonen en werken. Hierdoor zien we in het buitengebied ook meerdere soorten bestemmingen. De meest voorkomende bestemming in het buitengebied is (natuurlijk) agrarisch. Daarnaast zien we regelmatig een woonbestemming of een bedrijfsmatige bestemming. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze bestemmingen?

Bij zowel een agrarische bestemming als bij een bedrijfsbestemming wordt de woning aangemerkt als bedrijfswoning. Dit betekent dat de woning alleen mag worden gebruikt door een bewoner die een binding heeft met het bedrijf op die locatie. Dit betekent formeel ook dat er zonder een bedrijf wat past binnen de bestemming de bedrijfswoning niet bewoond mag worden.

Een woonbestemming is juist andersom hierbij is het perceel bedoeld om te wonen. Als iemand op de betreffende locatie een bedrijf wil vestigen zijn de mogelijkheden vaak beperkt.

In 2013 heeft de overheid een combinatie van een agrarische bestemming en een woonbestemming bedacht, namelijk de plattelandswoning. In een plattelandswoning mag een particulier wonen zonder dat er een woonbestemming voor nodig is. Hier staat tegenover dat de bewoner niet beschermd wordt tegen de hinder van omliggende bedrijven.

Door jurisprudentie is het inmiddels wel nodig om een goede onderbouwing te hebben voor het woon- en leefklimaat voor de betreffende woning. Hierdoor kan niet elke woning worden omgezet naar een plattelandswoning.

Vanaf 1 januari 2024 wordt in Nederland de nieuwe omgevingswet ingevoerd. Onder deze omgevingswet kan het voor gemeenten eenvoudiger worden om in het omgevingsplan maatwerk te verlenen bij de beoordeling van het woon- en leefklimaat door specifieke normen op te nemen.

Tot op heden was een plattelandswoning alleen mogelijk bij een agrarische bestemming, onder de omgevingswet wordt dit ook uitgebreid. Hierdoor wordt het ook mogelijk om dezelfde systematiek toe te passen op andere bedrijfslocaties zoals bijvoorbeeld een bedrijventerrein.

Wel is het belangrijk om te melden dat de wijziging een bevoegdheid is van de gemeente en geen verplichting.

Als makelaar lopen we tijdens een verkoop vaak tegen verschillende bestemmingen aan. Hier liggen belemmeringen maar zeker ook heel veel kansen om tot een goed resultaat te komen. Het kan heel lonend zijn om ook in een vroeg stadium te kijken waar de kansen voor uw object liggen.