Valuta voor veen

Een actueel onderwerp in de landbouw-gebieden met veengrond is de verhoging van de grondwaterstand. Dit om te voorkomen dat bij de verbranding van veen CO2 vrijkomt en de bodem verder daalt. De provincies zijn door het Rijk verantwoordelijk gemaakt voor dit onderwerp. In alle provincies wordt momenteel hard gewerkt aan de uitwerking van de Provinciale Plannen Landelijk Gebied (PPLG) waar dit onderwerp vaak onder valt.

Als grondgebruiker is het belangrijk dat u zich hierop goed voorbereid.

Vaak worden door de vernatting de gronden die u gebruikt minder goed bewerkbaar of zelfs niet meer te gebruiken voor uw bedrijfsvoering. Ook ligt de kans op de loer dat uw vee eerder besmet raakt met wormen of ziek wordt door insecten. De kwaliteit van het gewonnen voer is vaak dermate slecht dat het niet meer geschikt is voor het voeren aan melkvee.

Daar tegenover staan vergoedingen die de schade die u lijdt moet vergoeden en kunt u de CO2 rechten ten gelde maken.Ook zien we vaak een negatief waarde effect op uw eigendom door de functiewijziging.

Het is voor u als grondgebruiker van belang om een goede keuze te maken waar u heen wilt met uw bedrijf als u met deze problematiek te maken krijgt. Wilt u, en kunt u, verder met uw bedrijf op de huidige locatie? Of is verplaatsen een reële optie? Het is daarom van belang om tijdig hiermee aan de slag te gaan.

VSO makelaars heeft de kennis en ervaring om u als grondgebruiker bij te staan in dit proces. Onze makelaars en taxateurs zijn op de hoogte van de meest actuele regelgeving en kunnen u ondersteunen in dit vaak lastige proces.