Landbouwvrijstelling onder vuur

Velen die dit lezen zullen denken; dit hoor ik al jaren. Toch zijn er nu redenen om meer ongerust te zijn. Onlangs was er een akkerbouwavond en één van de sprekers was een zeer ervaren fiscalist. Hij gaf aan dat er goede redenen zijn om meer alert te zijn op afschaffing van de landbouwvrijstelling. Een belangrijke aanleiding hiertoe is veranderingen van de box 3 heffingen.

De algemene rekenkamer heeft in mei 2021 een rapport uitgebracht over de landbouwvrijstelling. De conclusie van dit rapport is dat de landbouwvrijstelling geen doel heeft en dan ook moet worden aangepast of afgeschaft.

Staatssecretaris Van Rij heeft het over een taskforce voor fiscale positie landbouwgronden.

Dit is dezelfde staatssecretaris die zonder waarschuwing vooraf fors heeft ingegrepen in de box 3 heffing!

Wat betekent dit concreet voor u?

Stel de grond is nu waard € 90.000,-/ha. en de boekwaarde is bijvoorbeeld € 30.000,-/ha. 

In de huidige situatie is dit in principe door de landbouwvrijstelling onbelast. Bij afschaffing van de landbouwvrijstelling is dan € 60.000,-/ha. belast. In de praktijk betekent dat meestal € 30.000,-/ha. belasting betalen. Dit hangt uiteraard af van hoe de afschaffing/aanpassing wordt uitgevoerd, maar gezien de eerdere ervaringen met deze staatssecretaris geeft dit geen geruststellende gedachte.

Wat is eraan te doen?

Overleg met uw accountant of herwaardering van de gronden mogelijk is, zodat de grond een hogere boekwaarde krijgt. Dit is geen garantie of dat voldoende is, maar beter iets doen dan niets.

Wilt u 100% zekerheid dat de landbouwvrijstelling wel van toepassing is, dan geeft verkoop de meeste zekerheid en soms ook geruststelling.