Agrarisch makelaar Barneveld

Wij begeleiden u graag bij de volgende stap voor uw agrarische bedrijf.


kippenbedrijf


Stikstofrechten en mollen

Als agrarisch ondernemer heeft u ze waarschijnlijk allebei. En met de mollen in de grond bent u minder blij...

Wij ervaren dat er veel vragen leven over het extern salderen van stikstof. Agrarische ondernemers informeren of de rechten al verhandelbaar zijn en wat ze dan waard zijn. Partijen buiten de landbouw zijn op zoek naar rechten die zij tijdelijk kunnen leasen voor een project en andere partijen zijn zoekende naar mogelijkheden om rechten te kopen binnen de huidige wet- en regelgeving.

Stikstofrechten

Stikstofrechten vloeien voort uit de Natuurbeschermingswetvergunning die een veehouderijbedrijf moet hebben. In deze vergunning staat hoeveel dieren gehouden mogen worden en met welk stalsysteem. Hieruit vloeit voort welke ammoniakemissie (uitstoot in de lucht) vergund is. Deze emissie staat in de vergunning in kilogrammen ammoniak (NH3) per jaar. NH3 is een verbinding van stikstof (N) en waterstof (H).

Mollen

De afstand van het veehouderijbedrijf tot een natuurgebied bepaalt de depositie (neerslag op de grond). De depositie staat ook in de vergunning, uitgedrukt in mol/hectare/ jaar.

Bij het bepalen van de waarde van stikstofrechten kijken we niet alleen naar de emissie, maar ook naar de depositie, de ‘mollen’ dus. Immers, hoe dichter bij een natuurgebied, hoe hoger de depositie.

En zo kunt u bij het beëindigen van uw agrarisch bedrijf toch nog blij worden van de mollen. Immers, des te meer mollen, des te meer zijn de stikstofrechten waard.

Naast de fiscale aspecten, de mogelijkheden voor functieverandering/ sloopmeters en dergelijke is er wéér een aspect bijgekomen wat de beslissing om uw agrarisch bedrijf te beëindigen er niet makkelijker op maakt. Wij begeleiden en adviseren u graag hierin!

Deze column is eerder dit jaar gepubliceerd in de Barneveldse Krant

Column door Eric Jan


Wat is de volgende stap voor uw agrarische onderneming?

Duidelijkheid in vier vragen

1. Heeft u een mogelijke bedrijfsopvolger? Ja -> Ontwikkel uw bedrijf, zodat het toekomstbestendig blijft/wordt. Nee -> 2. Heeft u een toekomstbestendig bedrijf? Ja -> Blijf actief met bedrijfsontwikkeling. Nee -> 3. Bent u 50+? Ja -> Denk na over bedrijfsbeëindiging op termijn. Ook bedrijfsbeëindiging  kost tijd om de mogelijkheden te onderzoeken. Nee -> 4. Zijn er waarschijnlijk mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling, schaalvergroting, verbreding, enz.? Ja -> Dat is mooi, benut de kansen! Nee -> Denk na over bedrijfsbeëindiging op termijn. Ook bedrijfsbeëindiging  kost tijd om de mogelijkheden te onderzoeken.


Uw sparringpartner

VSO Malestein is graag uw sparringpartner op het gebied van vastgoed bij bedrijfsontwikkeling, bedrijfsbeëindiging, bedrijfsopvolging en dergelijke. Uw accountant kent de fiscale spelregels. Wij hebben verstand van grond en stenen en de waarde daarvan. Een oriënterend kennismakingsgesprek bij u thuis aan de keukentafel is gratis en vrijblijvend! 

Heeft u vragen?
We helpen u graag.


Verkocht...
of toch niet?

Ervaring van een makelaar

Enige tijd geleden werd ik gebeld door een hovenier. Ze wilden graag een gesprek over de toekomst. Bij het stel aangekomen, had ik een prettig gesprek met de man en vrouw die jarenlang met veel enthousiasme hun hoveniersbedrijf hadden gerund. Alleen kwamen ze op leeftijd en was er geen opvolging, dus kwam verkoop ter sprake. Het was een aangenaam gesprek en het was al begin van de avond, voordat ik hen verliet. De daaropvolgende periode heb ik mevrouw een paar maal gebeld, maar ze moesten er over nadenken; ze konden de stap nog niet zetten. Na twee jaar belde ze zelf. De gezondheid liep hard achteruit en het moest nu toch verkocht gaan worden. Nadat we de vraagprijs waren overeengekomen, meldde ze mij dat ze goede vrienden hadden die mogelijk interesse zouden hebben. De vrienden zouden het weekend op bezoek komen. Op maandag werd ik enthousiast gebeld met de mededeling dat ze met de vrienden tot overeenstemming waren gekomen. Ik had het nu wel makkelijk verdiend, maar dat vonden ze geen probleem. Ik vroeg nog naar de details, maar daar hadden ze geen antwoord op, dat moest ik maar met de vrienden overleggen. Ik kreeg de gegevens van de vrienden en belde hen op. Deze vrienden hadden een hele andere beleving van het gesprek. Hun eerste reactie was dan ook: “Wij hebben niets gekocht. Nadat we gezellig een wijntje hadden gedronken, hebben we verteld dat we er over na gingen denken, maar dat we er vast wel uit zouden komen.” Kennelijk was er een overeenstemming op boterzachte voorwaarden. Dit komt vaker voor wanneer er met vrienden wordt onderhandeld.

Vervolgens begonnen dus de ‘echte’ onderhandelingen en over de details had nog niemand nagedacht. Er moest nog een koopsomsplitsing komen; er zat nog BTW in een pand; de overname van enkele roerende zaken moest nog worden geregeld; er was nog een kleine vervuiling; er was een recht van overpad, enz.. Gelukkig is alles goed gekomen en zijn de stellen ook vrienden gebleven, al is er nog drie weken onderhandeld voordat de koopovereenkomst getekend kon worden.

Column door Johan


Maak een afspraak met één van onze makelaars

Johan Zandbergen

Register makelaar taxateur

Eric Jan Malestein

Register makelaar taxateur

Corine de Jong

Kandidaat makelaar/binnendienst

Jan Willem Schutte

Register taxateur

Makelaars die houden van doorpakken

Sinds vorig jaar werken wij samen met VSO makelaars & taxateurs onder de naam VSO Malestein makelaars & taxateurs vanuit ons kantoor in Barneveld.

Agrarische wortels

VSO makelaars & taxateurs vindt haar oorsprong in de agrarische makelaardij in de provincie Flevoland. Al ruim 30 jaar brengt het VSO-team van vastgoedspecialisten vraag en aanbod op het gebied van agrarisch onroerend goed bij elkaar. Daarnaast is VSO ook actief in de segmenten Vrijstaand wonen en Bedrijfshuisvesting. Malestein is al bijna 25 jaar actief in de Gelderse Vallei en op de Veluwe en is thuis in dit gebied. Een unieke samenwerking die garant staat voor een brede kennis en ervaring, waar u uw voordeel mee kunt doen! Onze makelaars & taxateurs verkopen en kopen, verhuren en taxeren vastgoed.

Ruim 30 jaar ervaring in de makelaardij

Ons team is gekwalificeerd, geïnteresseerd in mensen en houdt van doorpakken

Actief vanuit meerdere vestigingen en met kennis van de lokale markt

Vestigingen in Barneveld, Apeldoorn, Kampen, Dronten, Emmeloord en Almere

Videobellen
kan natuurlijk ook!